måndag 27 augusti 2012

Hemerocallis ’Chicago Fire’

Denna daglilja har jag motstridiga känslor för. Jag älskar den röda färgen och blommans sammetsaktiga yta. Samtidigt tycker jag att den röda färgen är svårplacerad i rabatterna och att blomstjälkarna ger ett väl grovt intryck.


Den växter snabbt till snygga ruggar så slutomdömet blir ändå positivt. Den blir 65 cm hög och blommorna hos mig medelstora, ca 10 cm. AHS uppger dock diametern hos blommorna till 15 cm men jag är glad att de håller sig lite mindre i vårt klimat.


’Chicago Fire’ ingår i Chicago-serien som togs fram av den amerikanske amatörodlaren James E. Marsh från Illinois. Före sin död 1978 lät han Charles Klehm and Sons Nursery (plantskolan nedlagd 2004) överta sin samling och de fortsatte att introducera och registrera Marsh dagliljor. Utmärkande för de tetraploida Chicago-dagliljorna är att de har starka stjälkar och ofta klara färger. 
Inlägg av: A-C

5 kommentarer :

 1. Chicago-serien älskar jag:) Har många för de är starkväxande, stabila och pålitliga och eftersom de är så stabila kan de fungera som utmärkta "stöttare" till vekare växter i en rabatt:) Just 'Chicago Fire' har en lite mindre blomma även hos mig men de andra jag har, har blommor som verkligen är ca 15 cm:) /Monne

  SvaraRadera
 2. Har sedan ganska många år dagliljan 'Chicago Blackout' och den är en av favoriterna bland det som blommar under sensommaren.
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Är också en stor fantast av Chicago-serien...
  Har i så fall mer splittrade åsikter om t ex Siolam...
  ´Chicago Fire´finns hos mig och är en klar favorit, och känns lättplacerad här...

  SvaraRadera
 4. Den Chichago-daglilja som är absolut bäst hos mig är Chicago Sunrise. Den blommar alltid med massor av blommor och är enormt stor. CHicago Fire funkar också bra hos mig, men sen har jag några som inte alls håller måttet utan faktiskt är riktigt dåliga hos mig. T ex Chicago Weatermaster.
  /Lotta B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även 'Chicago Sunrise' tycker jag har en svårplacerad färg. Den är stabil och blommar fint men den "postverksgula" tar väldigt stor plats.

   Erfarenheten av 'Chicago Weathermaster' är också mindre bra då den bleknar i regn.

   Radera