torsdag 12 juli 2012

Små detaljer och hög nördfaktor

Känner du igen att man slarvat med märkningen av sina växter och sedan försöker identifiera vilken växt som står på vilket ställe? När det gäller hostor är det många gånger svårt eftersom det först dröjer några år innan plantan visar sitt ”rätta jag” och sedan att bladfärgen påverkas av hur mycket sol den får.
Jag har sedan flera år försökt finna ut var jag planterat min ’Dimple’ respektive min ’Blue Cadet’. Många gånger har jag jämfört blad och blommor utan att kunna se någon annan skillnad än att den ena är något grönare än den andra. Skillnaden dock så liten att den kan förklaras av det soligare läget. Båda beskrivs som blå och bladstorleken lika. Båda är lätt buckliga.
Två jättebra låga blå hostor, utmärkta att ha i framkant i en rabatt med vandrande skugga.

I veckan gjorde jag ett nytt mer metodiskt försök till identifiering. Efter mätning av plantor och blad med både linjal och måttband kom jag inte fram till någon avsevärd skillnad. Kameran kom fram och bladen fotograferades i alla möjliga vinklar och se; helt plötsligt var de olika! Skillnaden ligger i bladspetsens form. Tittar man noga ser man även att ’Dimple’ faktiskt också är något buckligare på undersidan.


’Dimple' till vänster och ’Blue Cadet’ till höger.


 
Är mycket nöjd med att ett av flera identifieringsproblem nu är löst. Samtidigt kan man undra över varför man har två hostor som är så lika? Ja, om det bara vore två som är lika, sedan har vi ’Banyai’s Dancing Girl’ och……..

Inlägg av Ann-Christin Carlson

3 kommentarer :

 1. Haha, ja du visst är det underligt att man har flera som är lika:) Det är bara att acceptera att vi är som vi är- mycket speciella samlare:)) Vilken tur att du nu har lyckats att se skillnaden;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Sätter man dem på vadera sidan om huset har man glömt den första när man kommer runt till den andra ;o)
  Visst är det hopplöst när lapparna försvinner.
  Karin //

  SvaraRadera
 3. När du la dem så bredvid varandra så blir skillnaden rätt tydlig. Det som fick mig att börja fundera nu är att jag har Pearl Lake och Blue Cadet rätt nära varandra och DE är också helt lika varandra. Måste nog kolla de lite närmre:-)
  Förövrigt känns det som om hela trädgården är fylld av felnamnade plantor. Har idag kollat Blue Mouse Ears jag fick med mig och den verkar inte alls vara pytteliten (bara liten) enligt Zilis så jag tror att den jag fick med mig stämmer:-)
  /Lotta

  SvaraRadera