onsdag 18 juli 2012

Än blommar några irisar i rabatterna

Vill man ha lång irisblomning så gäller det att ha koll på vilka sorter som är sena och som funkar hos oss. Den japanska irisen, Iris ensata, är en av de allra senaste vilket innebär att de blommar i juli hos mig. Den senaste veckan har de två som klarar sig bra hos mig slagit ut och är fina. Många av ensatasorterna är lite svåra, men hos mig klarar sig de mer traditionella som 'Higo Strain' och på bilden 'Waka-murasaki' bra.

Iris ensata 'Waka-murasaki' och den vita är en fantastisk stor, härlig långblommande sibirica som heter 'Viel Creme'.

Iris spuria 'Missouri Gal'

En annan iris som jag bara haft ett par år och som växt på sig bra och som nu blommar är Iris spuria 'Missouri Gal' den slog ut häromdagen. Spuriairisarna är också lite olika härdiga, beroende på vilka arter som är inkorsade. Den här tycks inte ha några problem hos mig. Gillar sol och fukt. 

Vad har ni för erfarenheter av dessa grupper?  

 Inlägg av Lotta Bernler

6 kommentarer :

 1. Har varken ensata eller spuria:( Så trevligt med irisar som blommar sent, jag är så himla dålig på sådant. Får kanske skaffa mig några sena sorter:) /Monne

  SvaraRadera
 2. Spurior saknar jag erfarenhet av. Gillar den milda färgskalan.

  På vilket sätt är ensatorna svåra? Min fyra år gamla 'Ogi-No-Mato' har ännu inte behagat blomma och tillväxten är dålig. Kanske står den för torrt.

  Årets positiva erfarenhet är den danska oregistrerade ensatan 'Flora O'Dane'. Tidigare har jag tyckt att den sett lite "ledsen" ut med sina stora slokande nedre kronblad. I år har den blommat rikligt och mängden blommor gör att det är färgen som syns och man glömmer bort det sorgsna. Det är få växter som blommar i blålila i juli så den tillför verkligen något.

  SvaraRadera
 3. Ensatorna är de irisar som vill ha surast jord. I sitt hemland är de vattenväxter, men det funkar inte här. Min erfarenhet är att de gamla sorterna som påminner mycket om arten funkar bra, medan de lite annorlunda sorterna kanske har svårare och inte alls är lika blomvilliga. Jag försöker lyssna mig fram till hur det går med ensator hos olika personer, men utöver de vanliga verkar de vara rätt besvärliga och inte så blomvilliga.
  /Lotta

  SvaraRadera
 4. Har en vitblommande ensata på landet. Tror den heter 'Nippon'. Den står relativt blött, i alla fall när det nyss regnat och klarar sig jättebra. Nu har det blivit en riktigt stor 'rugge' av den lilla plantan.
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Har du någon bild på den? Är det en med 3, 6 eller fler hängblad (de hängande kronbladen)Blommar den ordentligt också? Alltså med flera stänglar? Alltid roligt med information om ensatorna.

  SvaraRadera
 6. Den hade inte slagit ut när jag sist var ute landet. Skall ut igen under veckan som kommer. Då skall jag räkna hängblad och fota om blommorna är utslagna.
  Birgitta

  SvaraRadera